Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η φωτιά δεν είναι ο μόνος κίνδυνος

Ο άτυχος πυροσβέστης Χριστόφας Τζαναβάρης, που έμεινε ανάπηρος από εργατικό ατύχημα κατά τη διάρκεια άσκησηςΟ άτυχος πυροσβέστης Χριστόφας Τζαναβάρης, που έμεινε ανάπηρος από εργατικό ατύχημα κατά τη διάρκεια άσκησης

Εχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που ο 40χρονος πυροσβέστης (από το 1996) Χριστόφας Τζαναβάρης από τη Λέσβο κατέληξε, έπειτα από άσκηση στην Κρήτη, με ποσοστό αναπηρίας 80% και ακόμα διενεργείται Ενορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ

από το 2012 έχουν κατατεθεί δύο ερωτήσεις για το θέμα από βουλευτές του ΚΚΕ.

Μπροστά στην ολιγωρία ετών, ο Χριστόφας επανέρχεται τώρα με εξώδικη αναφορά στα υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και μιλά στην «Εφ.Συν.» όχι μόνο για τη δική του περίπτωση, αλλά και για άλλες που σχετίζονται με την παντελή απουσία ελέγχου στις φιάλες πεπιεσμένου ατμοσφαιρικού αέρα, οι οποίες κόστισαν τη ζωή συναδέλφων του.

«Ενιωσα έντονη δυσφορία»

«Στον εργοστασιακό χώρο όπου έγινε η άσκηση “Πυρασφάλεια 2012” στο Ηράκλειο Κρήτης υπήρχε ενεργή αμμωνία. Κατά τη διάρκεια της άσκησης και ενώ εισέπνεα –κατόπιν εντολών– από την αναπνευστική συσκευή πεπιεσμένου ατμοσφαιρικού αέρα, μου προκλήθηκε έντονη δύσπνοια και δυσφορία» περιγράφει ο ίδιος. Λίγες ώρες αργότερα, έπαθε ισχυρό καρδιακό επεισόδιο. Νοσηλεύθηκε αρχικά στο «Βενιζέλειο» και έπειτα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης, όπου διαπιστώθηκαν σοβαρότατες βλάβες.

Εκτοτε ξεκίνησε ένας νοσοκομειακός Γολγοθάς, με συνεχείς επισκέψεις σε νοσοκομεία και γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων καθώς συνεχώς ανακύπτουν νέα προβλήματα υγείας:

«Σύμφωνα με ιατροδικαστές και γιατρούς, έπαθα δηλητηρίαση στο αίμα από τη χρήση μη συντηρημένης αναπνευστικής συσκευής, η οποία περιείχε ακατάλληλο αέρα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το κυκλοφορικό μου σύστημα, η καρδιά μου και οι πνεύμονες μου», λέει ο ίδιος.

«Μετά από πολύμηνη έρευνα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν συντηρούνται σωστά ούτε οι φιάλες των αναπνευστικών συσκευών του Πυροσβεστικού Σώματος ούτε και οι αεροσυμπιεστές που τις γεμίζουν. Επιπλέον, ούτε αδειάζουν με συγκεκριμένο τρόπο ούτε γεμίζουν σε καθαρό περιβάλλον, με συνέπεια να δημιουργούνται διάφορα τοξικά αέρια στον εσωτερικό αναπνεύσιμο αέρα του χρήστη που τον δηλητηριάζουν και τον οδηγούν στο θάνατο. Εγώ κατάφερα να επιβιώσω μεν αλλά με προβλήματα υγείας που μειώνουν το προσδόκιμο όριο ζωής μου» τονίζει ο Χριστόφας στην εξώδικη αναφορά. Τόσο η αναφορά του αρχιπυροσβέστη όσο και η έρευνα του αντιστράτηγου επισημαίνουν την κωλυσιεργία της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, κάνοντας λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης.

Τραγικοί θάνατοι και ατυχήματα

● Ο αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος βρήκε τραγικό θάνατο κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο στις 12 Σεπτεμβρίου 2014. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου. Η συγκεκριμένη δικαστική ενέργεια σχετίζεται με σειρά λαθών που υπήρξαν στη διαχείριση του περιστατικού και αφορούν τη χρήση των φιαλών οξυγόνου.

● Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014 ο 37χρονος υποπυραγός Σπύρος Φουντουλάκης τυλίχτηκε στις φλόγες, βγάζοντας τη μάσκα οξυγόνου του μέσα σε φλεγόμενο διαμέρισμα στην Κυψέλη. Εδινε μάχη για έξι ολόκληρες ημέρες στη ΜΕΘ του «251 ΓΝΑ». Τα πρώτα λόγια που είπε στους ψυχιάτρους που τον εξέτασαν ήταν:

«Δεν χτύπησε η ειδοποίηση της μάσκας. Ετσι, δεν άκουσα τον ήχο για να καταλάβω ότι το οξυγόνο μού τελείωσε».

● Ερευνα του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος δείχνει 50% αύξηση των ατυχημάτων πυροσβεστών το 2014 και 87,5% το 2013 σε σχέση με το 2012.

 

Συντάκτης: Ανθή Παζιάνου

efsyn.gr

.