Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Ενημέρωση Μελών από την ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ και των Σωματείων που τη στηρίζουν , για τη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση με το Γ.Γ.Π.Π. κ. Καπάκη , παρουσία βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.





ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ  &  ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ 
Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβασιούχων Πυροσβεστών
Πειραιώς και Βούλγαρη 1 - Ομόνοια - Τ.Κ. 104 37
Τηλ. 6948 401282   Φαξ: 2510 611302    email : ipapanast@gmail.com

Αθήνα  27/11/2015    

ΠΡΟΣ : 1.  ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
              2. ΜΕΛΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΜΕΛΩΝ

Συνάδελφοι,

Μετά από συνάντηση και συνεννόηση με τον βουλευτή Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α  Κύριο Χρήστο Καραγιαννίδη, επετεύχθη  συνάντηση με ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών του Κυβερνώντος κόμματος  την Τρίτη 24/11/2015 και ώρα 7 το απόγευμα σε μία από τις αίθουσες της Βουλής  παρότι η πληθώρα των επιτροπών δυσχέραιναν αυτή τη διαδικασία.
Στη συνάντηση αυτή, οι βουλευτές άκουσαν τις θέσεις και προτάσεις της ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ των  εκπροσώπων Σωματείων αλλά και των συναδέλφων που παρευρισκόταν στο χώρο και προερχόταν από τους συμβασιούχους , τους επιλαχόντες και τους πενταετείς και έτσι όπως τα βιώνουν.
Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από 2 ώρες . Υπήρξε η αμέριστη στήριξη των βουλευτών ως προς τα θέματα του κλάδου μας καθώς έγινε αντιληπτός ο διαμελισμός του. Καταλήξαμε από κοινού  ότι από κάπου πρέπει να ξεκινήσει για να βρεθεί η άκρη του νήματος . 
Ξεκινώντας από τα θέματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για καθαρά βιοποριστικούς λόγους , έτσι σαν πρώτο θέμα τέθηκε η αύξηση των μηνών εργασίας. Τεκμηριώθηκε επαρκώς ώστε να γίνει αντιληπτό ότι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες  ΔΕΝ δουλεύουν ολόκληρη την αντιπυρική περίοδο έτσι όπως ο νόμος το ορίζει , αλλά και όπως είναι διατυπωμένο στο ΠΔ 121/2007 που γίνεται αναφορά για συμβατική περίοδο διάρκειας 8 μηνών.εργασίας .  Κατά συνέπεια πρέπει να επαναξιολογηθεί αυτό το αίτημα για τουλάχιστον επιπλέον ακόμη 2 μήνες εργασίας. 
Η τροπολογία για τους συναδέλφους του 2009 που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής  στο διαγωνισμό, καταλήξαμε ότι είναι η αρχή ώστε να ξεκινήσουμε από κάπου. Σε συνεργασία με τους βουλευτές λοιπόν , σύντομα θα προωθηθεί Βουλευτική τροπολογία με την κατάθεση συναφών νομοσχεδίων που θα αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  , που θα τους εντάσσει στον πίνακα των επιλαχόντων. Μια αρχή που θα ολοκληρώσει έναν κύκλο της όλης διαδικασίας ενός διαγωνισμού που ουσιαστικά είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.
Οι βουλευτές συμφώνησαν να σταθούν αρωγοί σε όλη την προσπάθεια αυτή και να συνυπογράφουν οτιδήποτε μπορεί να άρει την οποιαδήποτε αδικία και φυσικά όλα όσα ανταποκρίνονται στη σφαίρα της πραγματικότητας. 
‘Όσο αφορά για το θέμα των επιλαχόντων επιτυχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης  που όλα αυτά τα χρόνια – πέρα από την κάλυψη των κενών θέσεων – δεν έγινε η παραμικρή ενέργεια ώστε να ξεκολλήσει ο τροχός της απορρόφησής τους, προτάθηκε να γίνει  μια οικονομοτεχνική μελέτη ώστε να αποδειχθεί ότι το κόστος της αποκατάστασής τους είναι μηδαμινό , σε συγκρίση με τα οφέλη που προκύπτουν , άλλωστε αυτό είχε γίνει και κατά το παρελθόν στο πόρισμα που είχε συνταχθεί το 2010 πριν την ψήφιση του Ν. 3938/2011. Από τη δική μας πλευρά μπορούμε να τους παραθέσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν ώστε να προχωρήσουν στις επιθυμητές μελέτες.
Η μονιμοποίηση των πενταετών  είναι στο δρόμο υλοποίησης και εξετάζονται και οι δυο εκδοχές . Κυριαρχεί ως επί το πλείστον η μονιμοποίηση των 2.240 Π.Π.Υ.  βάση των όσων αποκομίσαμε κατά την πρώτη συνάντηση με τον Γ.Γ.Π.Π. κ. Καπάκη στης 11 Νοεμβρίου 2015 , από τα λεγόμενα του .
Η συλλογή των υπογραφών ενός σημαντικού αριθμού βουλευτών έχει ως απώτερο σκοπό την υλοποίηση των δεσμεύσεων για τα προβλήματα του κλάδου μας από πλευράς ΣΥ.ΡΙΖ.Α  - και έπεται και συνέχεια των υπογραφών -  είναι η επιβεβαίωση όσων ειπώθηκαν και η απόδειξη ότι θα σταθούν δίπλα , στα δίκαια αιτήματά μας .
Την επόμενη μέρα  Τετάρτη 25/11/2015 στο δεύτερο κατά σειρά προγραμματισμένο ραντεβού με τον Γ.Γ. Π.Π. κ. Καπάκη που πραγματοποιήθηκε στις 10 η ώρα το πρωί όπου κι εκεί παρευρέθησαν  οι Βουλευτές κ. Λάππας , κ. Συρίγος και η κα. Σταμπουλή καθώς επίσης εκπρόσωποι Σωματείων αλλά και συνάδελφοι από όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων του κλάδου μας.
Εδώ να σας αναφέρουμε ότι ο Κύριος Καπάκης έκανε αναφορά  αρχικά μόνο στην μονιμοποίηση  των 2.240 πενταετών , μόνο αυτό ισχυρίστηκε ότι γνώριζε και έτσι άφησε να φανεί από την τοποθέτησή του.
Είναι γεγονός ότι ο Κύριος Καπάκης είχε απεμπολήσει πολλά από τα θέματα που μας αφορούν γι’ αυτό και η εικόνα του ήταν εξαιρετικά περιορισμένη όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας. Τουλάχιστον έτσι άφησε να εννοηθεί. 
Επισήμανε ότι κανένας δεν πρέπει να χάσει τη δουλεία του εννοώντας Πενταετείς και Συμβασιούχους , πέραν την μονιμοποίηση των όσων έχουν τα τυπικά προσόντα . Θα πρέπει να ρυθμιστούν τα θέματα όσων ανανεώσουν τη θητεία , καλύπτοντας βέβαια τα κενά των πενταετών . Κατέληξε λέγοντας ότι  κάπου πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση που διαιωνίζεται , εγείροντας συνεχώς αξιώσεις από τους υπόλοιπους που πρέπει να μείνουν Συμβασιούχοι και να δουλεύουν με συμβάσεις  καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου ... 
Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος είναι επαρκές , αν το συγκρίνουμε με τα διεθνή στάνταρ , τόνισε .
Επ αυτού , θυμίσαμε στο κ. Καπάκη ότι τον περασμένο Αύγουστο ο επικεφαλής του Συνδυασμού ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ   παρουσία 19 προεδρείων Σωματείων  , συναντήθηκε με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ όπου συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα του κλάδου .  Έγινε  εκτενή αναφορά ανά περίπτωση με επιχειρήματα και ζητήσαμε να συμπεριληφθούν οι θέσεις μας  στις προτάσεις του Τμήματος ώστε να προωθηθούν άμεσα μετά της εκλογές στους αρμόδιους φορείς προς υλοποίηση .                                                                                                            
Έτσι και έγινε . Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύτηκαν   έναντι  όλων των συναδέλφων ότι  θα γίνουν όλες οι απαραίτητες διορθώσεις και θα τηρηθούν αυτές στο ακέραιο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές.  . 
Στη συνέχεια δώσαμε στο κ. Γενικό το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας με τις θέσεις για τον κλάδο μας που είναι  :

  • Διατήρηση του θεσμού του Συμβασιούχου Πυροσβέστη και Χρονική επέκταση της σύμβασης των εποχικών υπαλλήλων.
  • Ένταξη των συναδέλφων του 2009 στον πίνακα επιτυχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης
  • Απορρόφηση των επιλαχόντων επιτυχόντων του διαγωνισμού Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης
  • Ομογενοποίηση Προσωπικού με την ένταξη των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης στο Μόνιμο Πυροσβεστικό Προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος
  • Άμεση υπογραφή του Καθηκοντολογίου των Π.Π.Υ από τα αρμόδια Υπουργεία.

Και ζητήσαμε από τον κ. Καπάκη , παρουσία των βουλευτών που μας συνόδευαν , να ξεκινήσει ένας διάλογος προς υλοποίηση των δεσμεύσεων .
Του επισημάναμε επίσης ότι  ο αντιπυρικός σχεδιασμός από το 2000 προβλέπει 5.500 άτομα και δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα . Ο αριθμός των  υπηρετούντων Π.Π.Υ. φτάνει τα 3.770 άτομα και ο αριθμός των Συμβασιούχων  Πυροσβεστών  φτάνει τα 1.400 άτομα οπότε ο τελικός αριθμός είναι 5.170 άτομα και συνεχώς μειώνεται , εν συγκρίσει με τις απαιτήσεις  που συνεχώς αυξάνονται λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας  και τα διεθνή στάνταρ συνεχώς μεταβάλλονται . 
Πέραν αυτού και ο Νόμος 3938/2011 σκοπό είχε την εντάξη του  εποχικού προσωπικού δασοπυρόσβεσης στο μόνιμο προσωπικό του , υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όχι μόνο για την εργασιακή του αποκατάσταση, αλλά και την καλύτερη αξιοποίησή του στους κόλπους του Πυροσβεστικού Σώματος .
Προτείναμε την αξιοποίησή όσων συναδέλφων είναι στους πίνακες επιτυχόντων επιλαχόντων έτσι με την απορρόφηση τους να κλείσει αυτό το θέμα με την ένταξή τους , στις τάξεις των Πενταετών .
Επίσης του ζητήσαμε να μας γνωρίσει τις προθέσεις για το σύνολο των πενταετών εφόσον υπάρχουν δυο κοστολογημένες προτάσεις , κάτι που δεν μας αποσαφήνισε , παραπέμποντας στα δημοσιονομικά της χώρας .
Εφόσον λοιπόν υπήρχαν από όλες τις βαθμίδες Πυροσβέστες  ( εποχικοί, επιλαχόντες , Πενταετείς )   ενημερώθηκε πολύ καλά για το τι μέλλει γενέσθαι για το σύνολο των προβλημάτων που αφορούν τον κλάδο μας  και την πίεση που ασκήθηκε τόσο από τους συναδέλφους όσο και από τους Βουλευτές που μας συνόδευαν . 
 Κάποια στιγμή απευθυνόμενος στους  βουλευτές ,  τους προέτρεψε να εξοικονομήσουν τα απαιτούμενα  κονδύλια ώστε να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησης των δίκαιων αιτημάτων μας . Χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στη βουλευτή  Κυρία  Αφροδίτη Σταμπουλή που ήταν μαζί μας  και στήριζε τις θέσεις μας , ανέφερε :  « …Βρείτε μου τα χρήματα κι εγώ το ξεκινάω αύριο κιόλας…»
Αναφορικά στην τοποθέτηση του κ. Καπάκη , προτάξαμε τις θέσεις μας για το σύνολο των συναδέλφων που εκπροσωπούμε και ζητήσαμε αυτές να μεταφερθούν στο Αναπληρωτή Υπουργό κ. Τόσκα καθώς επίσης το αίτημα μας να παραβρεθεί και ο ίδιος στην συνάντηση με τον Υπουργό .
   1. Αύξηση των μηνών εργασίας των Συμβασιούχων  Πυροσβεστών με βάση διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου που είναι 6 μήνες βάση νόμου ,  την  εκπαίδευση  τον έλεγχο δασικού οδικού δικτύου  υδατοδεξαμενών πριν την έναρξη της αντιπυρικής , ώστε να υπάρχει η βασική προετοιμασία .  Κατά συνέπεια δεν είναι υπερβολή ώστε οι 7 μήνες εργασίας να γίνει πραγματικότητα εφόσον και ο αριθμός των Συμβασιούχων Πυροσβεστών  συνεχώς μειώνεται άρα υπάρχει εξοικονόμηση για την υλοποίηση αυτή .
   2.Ένταξη των συναδέλφων του 2008 – 2009 στου πίνακες με βουλευτική τροπολογία και την αναδρομική αποκατάσταση της αδικίας που σημειώθηκε σε βάρος τους .
   3. Από το 2016 γνωρίζουμε ότι , οι προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα θα γίνονται μέσω Πανελλαδικών και όσοι θα εισαχθούν στις σχολές θα αποφοιτήσουν το 2019,  διάστημα το οποίο θα υπάρχουν μόνο αποχωρήσεις . Έτσι το μεσοδιάστημα αυτό μπορεί να γίνει η σταδιακή απορρόφησης των  επιτυχόντων επιλαχόντων του διαγωνισμού Π.Π.Υ. , κατά τα έτη 2016 – 2017 – 2018 με νέα 2ετή παράταση του πίνακα ,  ώστε να κλείσει αυτός ο κύκλος  αποκατάστασεις  τους και να  αρθεί η αδικία που επιτελέσθηκε στα πρόσωπα τους  εξαιρώντας τους από την αρχική πρόσληψη .  
  4. Μονιμοποίηση    υπό το φως της πρόθεσης του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικ. Ανασυγκρότησης  προκειμένου να επιτύχει η ένταξη όλων όσων κατέχουν τη θέση του Πυροσβέστη Πενταετούς Υποχρέωσης  στο Πυροσβεστικό Προσωπικό  του Πυροσβεστικού Σώματος .
Συνάδελφοι, θα πράξουμε ότι είναι δυνατό ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν μπορούμε να πούμε κάτι για το διήμερο αυτών των συναντήσεων είναι ότι η ενημέρωση πλέον σε μεγάλο αριθμό βουλευτών έχει να κάνει με  το σύνολο των αιτημάτων – προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κλάδος μας και όχι επιλεκτικά και για συγκεκριμένες κατηγορίες. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε  άροντας τις διαφοροποιήσεις  και εκπροσωπώντας στο σύνολό των συναδέλφων , όπως αρμόζει .
Για την Α.Π.Π.Υ.Σ. & τα Σωματεία που στηρίζουν το συνδυασμό ο Επικεφαλής του Συνδυασμού & μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.

Παπαναστασίου  Ιωάννης  κιν. 6948 401282
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ