Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΧΑΡΑΜΑΤΑ ΦΟΡΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΑΝΔΡΟ – SYPER PUMA ΔΙΑΣΩΖΕΙ 22ΜΕΛΕΣ ΠΛΗΡΩΜΑ




11/2/2015 - ΤΕΤΑΡΤΗ - ΩΡΑ 11.30 - Πυροσβέστης της Άνδρου δίπλα στο προσαραγμένο πλοίο εν αναμονή του κλιμακίου της ΕΜΑΚ που θα επιχειρήσει την από ξηράς διάσωση των 4 αλλοδαπών ναυτικών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 11/2/2015 ΩΡΑ 11.30 Η επιχείρηση απεγκλωβισμού με Super Puma των ναυτικών του πλοίου Good Faith που προσάραξε τα χαράματα στην βόρεια Άνδρο σταμάτησε λόγω των θυελλωδών ανέμων, που δεν επιτρέπουν πια στο ελικόπτερο να προσεγγίσει το σκάφος. Η επιχείρηση για την διάσωση των 4 τελευταίων ναυτικών που έχουν απομείνει στο προσαραγμένο σκάφος θα συνεχιστεί με κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που φθάνει στο νησί με Super Puma. Το ειδικό κλιμάκιο της πυροσβεστικής θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το πλοίο από την στεριά και να βγάλει τους ναυτικούς στο νησί.

 


11/2/2015 - ΤΕΤΑΡΤΗ -  ΩΡΑ 08.30 - Το πλοίο "Good Faith" προσαραγμένο στα βράχια της μικρής Πέζας στην βόρεια Άνδρο


11/2/2015 - ΤΕΤΑΡΤΗ - ΩΡΑ 08.30 - Το ελικόπτερο διασώζει κάθε φορά μια ομάδα ναυτικών που τους μεταφέρει σε ασφαλές μέρος και επιστρέφει να πάρει την επόμενη ομάδα.


11/2/2015 ΤΕΤΑΡΤΗ - ΩΡΑ 08.30 - Ένα ελικόπτερο επιχειρεί κάθε φορά παίρνοντας μια ομάδα. την πηγαίνει στο ασφαλές μέρος και επιστρέφει.


11/2/2015 - ΤΕΤΑΡΤΗ - ΩΡΑ 08.30 - Το πλοίο έχει προσαράξει στα αβαθή από την θύελλα των 10-11 μποφόρ.

11/2/2015 - Νυχτερινή φωτογραφία από το σημείο της προσάραξης που φωτίζεται με τους προβολείς του ελικοπτέρου

11/2/2015 - ΤΕΤΑΡΤΗ - ΩΡΑ 06.00

Φορτηγό πλοίο προσάραξε λόγω των θυελλωδών ανέμων στην βόρεια Άνδροστην περιοχή της μικρής Πέζας. Στην περιοχή είναι αυτή τη στιγμή το λιμενικό, η πυροσβεστική Άνδρου και η πολιτική προστασία του Δήμου Άνδρου. Ελικόπτερο SuperPuma κάνει μέσα στο σκοτάδι του πρωινού αεροδιακομιδή για να απεγκλωβίσει το πλήρωμα που απαρτίζεται από 22 ναυτικούς

Πηγη enandro.gr


Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης επιχείρηση διάσωσης του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «GOODFAITH» σημαίας Κύπρου, με 22 άτομα (αλλοδαπούς) πλήρωμα το οποίο προσάραξε στις βόρειες ακτές της Άνδρου. 

Όπως έγινε γνωστό, στις 01:34, ο πλοίαρχος του πλοίου ενημέρωσε το  Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης μέσω ΟΛΥΜΠΙΑ ΡΑΔΙΟ, ότι το πλοίο έχει προσαράξει στις βόρειες ακτές της Άνδρου και παρουσιάζει εισροή υδάτων, ενώ δήλωσε εγκατάλειψή του. Στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι εντάσεως 9 με 10 μποφόρ.

Άμεσα, μέσω του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, εκδόθηκε σήμα MAYDAY σε όλα τα παραπλέοντα σκάφη, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Λαυρίου, Ραφήνας, Καρύστου, Άνδρου, Σύρου , Τήνου και Πειραιά για τη διάθεση πλωτών μέσων, ενώ από τη Λήμνο και τη Χίο απογειώθηκαν ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία όμως επέστρεψαν στη βάση τους λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών και των θυελλωδών ανέμων που επικρατούν.

Παράλληλα, από τον Πειραιά απέπλευσαν τρία ρυμουλκά πλοία, τα οποία αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ώρες στην περιοχή εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Στην περιοχή ήδη έχει σπεύσει για τη διάσωση του πληρώματος, τρίτο ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Π.Α., το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Επίσης, από το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. έγινε αίτημα προς το Γ.Ε.Ε.Θ.Α. για τη διάθεση Πολεμικού Πλοίου και προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για τη συνδρομή της στο περιστατικό. 
Στην περιοχή έχει σπεύσει κλιμάκιο της Λιμενικής Αρχής Άνδρου, συνεπικουρούμενο από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της νήσου, προκειμένου παρασχεθεί συνδρομή από ξηράς εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Το φορτηγό πλοίο σημαίας Κύπρου,  στο οποίο επιβαίνουν 21 Φιλιππινέζοι και ένας Ρουμάνος, είχε αποπλεύσει από την Ελευσίνα με προορισμό την Οντέσσα Ουκρανίας, κενό φορτίου.

 Από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης βρίσκονται ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Θοδωρής Δρίτσας και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ., Αθανάσιος Αθανασόπουλος συντονίζοντας την επιχείρηση.

Πηγή tovima.gr